Het monument voor de afschaffing van de slavernij in Nantes : pure emotie

Annette kwam uit Nigeria op een taalreis om haar Frans te verbeteren.

“Op zaterdagmiddag gingen we naar Nantes en toen we daar aankwamen, ontdekten we het Memorial for the Abolition of Slavery. Ik was erg ontroerd toen ik ontdekte hoe mensen, mannen, vrouwen, kinderen – kortom, mensen – werden behandeld, in beide betekenissen van het woord: mishandeld en verhandeld.

Ik kende dit verhaal, maar was me niet bewust van wat de slachtoffers gevoeld zouden kunnen hebben. Op de Memorial voelde ik echt het verdriet van al die mensen en de omvang van de fysieke pijn, natuurlijk, maar ook en vooral de morele pijn.

En ik denk dat het tot op de dag van vandaag veel mensen raakt. Persoonlijk, bijvoorbeeld, voelde ik na het lezen van de teksten de pijn van deze mensen, alsof het in mij zat.

Ik was erg ontroerd toen ik de woorden van Martin Luther King las en ook toen ik de woorden van Bob Marley’s lied “Redemption song” las en ik wilde het zingen. Het was erg ontroerend om het te doen, ik was erg blij om het te doen. Het was alsof ik mijn bloed ervoor gaf met een golf van adrenaline en een geweldig gevoel van vrijheid.”

Een bezoek aan de Memorial is een essentieel onderdeel van de plicht om het koloniale verleden te gedenken en te belichten in een geest van verzoening.

Hier is een link om meer te weten te komen en je eigen bezoek te organiseren: https: //memorial.nantes.fr/

Een vereniging houdt het onderwerp in de gaten:

Anneaux de la Mémoire

18 rue Scribe, 44000 Nantes

02 40 69 68 52

contact@anneauxdelamemoire.org

www.anneauxdelamemoire.org

Publicaties, schoolbezoeken, culturele actieprojecten